Uitleg Seriële Patch

 

Home

Nieuwsoverzicht

Philips

Strong/Nokia

Humax

Asscom

Pioneer

Deltasat/Atlanta

Programmers

Download

Links

E-Mail


New! Now you can have here the English version of the explanation for serial patching.

Als je problemen hebt om deze dos-programma's te gebruiken op je windows versie (bijvoorbeeld NT4 of XP) dan kun je proberen met het onderstaande programma om de seriele poort op de juiste manier in te stellen. Hierdoor zal de compoort zich gedragen alsof je Windows 98 gebruikt. Met dank aan Spacerunner.

SerialCom by Spacerunner

Deel 1: Uitlezen van de bestaande software

Deel 2: Schrijven van nieuwe software naar de ontvanger

Deel 3: Disclaimer, seriëel patchen is gevaarlijk

  1. Uitlezen van de bestaande software

Om te weten welke software versie in uw Philips ontvanger zit, kunt u het beste eerst de huidige software versie veiligstellen en dan bekijken met een tekstverwerker (bijv. Wordpad). We gaan dit stap voor stap uitleggen. Dit is absoluut niet gevaarlijk, u leest alleen de ontvanger uit, er wordt nog niets geschreven. Door de ervaring in de verschillende versies is inmiddels bekend welke firmware gebuikt wordt in elke ontvanger. Kijk voor een overzicht op de FAQ pagina.  Dit geldt alleen voor Nederlandse ontvangers.

Aan de onderzijde van de ontvanger staat het juiste type nummer op een witte sticker. Als u een DST5816/03 heeft stop dan hier met lezen en proberen. Het is niet mogelijk om de DST5816/03 seriëel te patchen. Het enige dat met een seriële kabel gedaan kan worden is het aanpassen van de eeprom. Kijk hiervoor op de eeprom uitleg pagina.

Allereerst zou ik willen voorstellen dat alle screensavers en energieprogramma's uitgeschakeld zijn. Dit om te voorkomen dat het systeem zich ophangt tijdens het uitlezen/schrijven van en naar de ontvanger. We gebruiken een normale seriële kabel, dezelfde die ook gebruikt wordt voor de programmer, of het oude analoge modem. Let op! Dit is dus niet dezelfde kabel die voor de Nokia MediaMaster of de Humax gebruikt wordt (past overigens ook niet). Sluit deze kabel aan op de compoort van de PC en de seriële sub-D9  aansluiting van de Philips ontvanger. Wilt u het helemaal veilig spelen, start dan de PC op in Dos-mode. Dit kunt u doen door tijdens het opstarten op de F8 toets te drukken en dan te kiezen voor alleen opstarten in Ms-Dos modus. Maar ik heb het reeds enkele malen zonder problemen gewoon in een dos-box gedaan terwijl windows gewoon op de achtergrond liep. We gebruiken dus voor dit uitlezen van de software het programma van Bonny Gijzen, het heet: Bonny-secaboxser. Om verwarring te voorkomen met andere files, kun je dit programma het beste in een nieuwe map plaatsen. Start het programma (Bonnysecaboxser.exe voor com 1, of Bonnysecaboxsercom2.exe voor com 2) op en zet de ontvanger nu met de hoofdschakelaar aan. Laat hem op stand-by staan.

U ziet nu het bovenstaande scherm. Om te kunnen comuniceren met de ontvanger moet u deze in de service mode schakelen. Let op! U kunt het apparaat pas weer gebruiken als de service mode weer via de PC uitgeschakeld is. 

  • Druk dus op de 1-toets en op enter om de verbinding met de ontvanger tot stand te brengen, hierdoor wordt de service mode ingeschakeld. U ziet -SE- in het display van de Philips-box. Ook het programma geeft aan dat de service mode is ingeschakeld.
  • Om nu op een hogere snelheid de data te kunnen uitlezen drukt u op de s-toets en dan weer op enter. 
  • U kunt de eprom uitlezen, dit bevat de informatie over de manier van Epg uitlezing. Het is niet noodzakelijk deze veilig te stellen, maar voor de zekerheid kunt u het toch beter even doen. Druk dus op de 2-toets en op enter. Na ongeveer 10 seconden is er in de nieuwe map een eeprom.bin geschreven

.

  • Hetzelfde doen we met de 2 Megabyte Flash, dit is het geheugen gedeelte waar de firmware staat (inclusief settings). Druk dus op de 3-toets en enter, de ontvanger wordt volledig uitgelezen, dit duurt ongeveer 45 minuten! Hierna verschijnt dus dit bestand in de nieuwe map.

  • U kunt nu de service mode verlaten door op de 0-toets te drukken en op enter, bevestigen en de tijd komt weer in het display van de ontvanger. Druk op de q-toets om het programma te beëindigen.

  • Door nu gewoon te dubbelklikken op het flash.bin-bestand, wordt er gevraagd waarmee u het wilt openen. 

  • Kies voor wordpad. En schakel het vinkje uit bij de regel "Dit programma altijd gebruiken om dit bestand te openen", druk hierna op OK.

  • Nu ziet u een heleboel rare tekens, de onleesbare firmware met alle verborgen kwaliteiten van de Philips ontvanger. We gaan naar de software versie zoeken door op de verrekijker te drukken:

  • Typ de drie letters "dsx" in en druk op volgende zoeken, meestal 2 keer, en dan zie je:

Klaar! Je ziet nu de basisversie van de software. Dus onafhankelijk van het typeplaatje, kan er iets totaal anders uitkomen. Oftewel: Een DSX7071 heeft meestal de DSX6072 sofware, en een DST5816/13 heeft DSX6071. De meeste DSX6073 types hebben ook DSX6072 software. Maar ga er niet van uit dat dit klopt, zoek altijd zoals hierboven beschreven zelf uit wat er in uw ontvanger zit, en dus welke nieuwe software we erin kunnen zetten. Als je geen DSX-term kunt vinden, moet je eens zoeken naar DSI. Dan heb je een oudere DST5816 met achter de schuine streep /03. De DST5816/03 heeft totaal afwijkende software! Dit is de DSI185 software, hierdoor kun je bijvoorbeeld ook geen Declink gebruiken met dit type. Want als u de verkeerde software in de ontvanger zet, is hij absoluut dood! Dan is het apparaat alleen door Philips zelf te herstellen, of door iemand met een OSlink. Dit kunt u dus niet zelf oplossen met de seriële kabel. 

  1. Schrijven van nieuwe software naar de ontvanger

Begin hier niet aan voordat u de bestaande software van uw ontvanger heeft uitgelezen, en heeft ontdekt welke basisversie er gebuikt is in uw ontvanger. Nogmaals zou ik willen voorstellen dat alle screensavers en energieprogramma's uitgeschakeld zijn. Dit om te voorkomen dat het systeem zich ophangt tijdens het uitlezen/schrijven van en naar de ontvanger. Ook de internet verbinding verbreken ! En alle andere programma's afsluiten.

Voor deze actie gebruiken we het programma serial.exe. Er bestaat ook een programma genaamd Lookerflash, dat sneller werkt en volledig vanuit Windows, maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar het veilige serial.exe. Zet dit programma ook weer in een nieuwe lege map. De nieuwe firmware die u wilt programmeren moet flash.bin heten! Zet hem samen met serial.exe dus in die nieuwe map. Eventueel kunt ook de (multi-) epg eprom file in die map plaatsen. De epromfile moet eeprom.bin heten (let op de dubbele e). Sluit de seriële kabel aan en start het programma. Als het programma niet opstart, komt dit meestal doordat de twee benodigde bin-files niet in de map staan, of niet de juiste naam hebben: flash.bin en eeprom.bin MOETEN dus in de map samen met serial.exe staan. Zet de ontvanger aan met de hoofdschakelaar.  Laat hem op stand-by staan.

Standaard staat dit programma op com2 ingesteld! Druk  allereerst op de 0-toets en enter om de compoort in te stellen (indien nodig dus). Het programma vraagt port number? Druk dan op 1 en enter.

Om te kunnen comuniceren met de ontvanger moet u deze in de service mode schakelen. Let op! U kunt het apparaat pas weer gebruiken als de service mode weer via de PC uitgeschakeld is. Wees dan wel zeker dat de firmware volledig en zonder foutmeldingen is geprogrammeerd, maar daarover later meer.

  • Druk dus op de 1-toets en op enter om de verbinding met de ontvanger tot stand te brengen, hierdoor wordt de service mode ingeschakeld. U ziet -SE- in het display van de Philips-box. 
  • Om nu op een hogere snelheid de data te kunnen programmeren drukt u op de 2-toets en dan op enter. Kies de hoogste snelheid (115200) door op 5 te drukken en dan weer op enter.
  • Zeker weten? Kies dan optie 3 en druk op enter. Nu mag u absoluut geen andere programma's meer gebruiken, en dient u ongeveer 4,5 uur de PC zijn werk laten doen. Als u de snelheid niet heeft aangepast op de hoogste snelheid, duurt het 19 uur!
  • Indien er verify errors zijn, dan kunt u optie 9 gebruiken om block voor block te programmeren.
  • Wanneer alle blocks goed zijn geprogrammeerd en geverifieerd (alleen block 18 kan op sommige deco's niet geprogrammeerd worden, die is schrijf-beveiligd),
    controleer dan met optie 6 (alle blocken), of optie 10 (block voor block).
    Als u errors heeft met controleren op sommige blocks dan moet het betreffende block opnieuw geprogrammeerd worden. Ga nooit uit de service mode voordat alle blocks juist zijn geprogrammeerd. !! Dit is ZEER BELANGRIJK !!
  • Eventueel kunt u nu ook nog de epromfile programmeren. Meestal is deze voor de Multi-epg in te schakelen, of juist om de EPG helemaal uit te schakelen. Dat is afhankelijk  van de gebruikte epromfile. Als u de eigen originele epromfile weer programmeert is de multi-epg weer uitgeschakeld. (Multi epg betekent dat er op andere pakketten ook programma-informatie op te roepen is met de info toets).
  • Zorg ervoor dat de epromfile in dezelfde map geplaatst wordt en dat de naam van de file eeprom.bin is (let op de dubbele e). Hernoem dus eerst de originele epromfile die u zelf heeft uitgelezen naar bijvoorbeeld eeprombak.bin. 
  • Pas wanneer alle blocken dus goed zijn, dan kunt u naar optie 4 gaan om uit de service mode te gaan.

En als alles goed is gegaan krijgt u de tijd weer in het display. Dit geeft een lekker gevoel!

Indien er 'update error' komt in het display, is het helaas niet meer mogelijk om met de seriële kabel deze ontvanger aan de praat te krijgen. U heeft de verkeerde software versie geprogrammeerd, of er waren nog verify errors voordat u de service mode uitschakelde. Dit probleem kan alleen nog opgelost worden door met een speciale OSlink interface de ontvanger volledig opnieuw te programmeren.

  1. Disclaimer, seriëel patchen is gevaarlijk 

Het overschrijven van de firmware is een gevaarlijk proces, maar als u de handleiding goed volgt moet het ook bij u lukken. Ik stel nogmaals dat ik niet verantwoordelijk ben voor eventuele defecte ontvangers. Ik kan u ook niet helpen om het apparaat weer te herstellen. Dit zou mij te veel tijd kosten, en aangezien ik geen inschrijving heb bij het handelsregister kan/mag ik er ook geen geld voor vragen, dus niet mailen, maar zelf een OSlink bouwen! U mag geen andere firmware in uw ontvanger programmeren met het oog om hiermee illegaal naar betaal tv-programma's te kijken. Overigens, dit kan ook niet, u heeft ten alle tijde een officiële smartkaart en een abonnement nodig. Een firmware wijziging is nodig indien u bijvoorbeeld een spaanse ontvanger heeft gekocht, en daar een nederlandse van wilt maken. Er zijn nog meer mogelijkheden, maar daarvoor verwijs ik u naar de makers van de betreffende patches/firmwares.

 

 

 

 

Hit Counter